Program

Programmet for Máistu

Programmet består av fire temadeler:
Del 1: Samisk matkunnskap og tradisjoner (09:25 – 11:50)
Del 2: Bærekraft og reguleringer (11:50 – 13:30)
Del 3: Urfolks matsystem i arktis (13:35 – 14:30)
Del 4: Fremtiden til urfolks matsystem (14:35 – 16:15)

Les hele programmet under.



09:05 – 09:20

Åpning – Máistu

Silje Karine Muotka, sametingspresident ønsker velkommen

09:25 – 09:45

Kulturell selvtillit – «Kjøttet, det koker vi»

Hva definerer egentlig hva som er rett måte å tilbrede våre råvarer på?

Johan Buljo, Finnmark Rein og Ellinor Guttorm Utsi, Davvi Siida.

09:45 – 10:05

Kulturarv i konflikt – er det mulig å bevare sjøsamiske mattradisjoner uten å bryte loven?

Svein O. Leiros, Senter for nordlige folk.

10:10 – 10:30

Tørkakjøtt – En opplevelse med alle våre sanser

Anna Kuoljok, Sámi Safari Camp

10:30 – 11:00

Máistu smakspause – Giđđageassi

Småretter med en smak av årstiden giđđageassi (vårsommer) og smaksprøver på stand til lokalmat-leverandører

11:05 – 11:25

Fra tradisjon til merkevare – Hvordan har Rørosrein bygget en sterk merkevare av sørsamisk kultur?

Eva Nordfjell, Rørosrein

11:30 – 11:50

Samisk mat i det offentlige kjøkken – Utvikling og samarbeid på tvers av landegrenser

Ann Sparrock, SYSTER Gastronomi / Torsta AB (se)

11:50 – 12:15

Hånd i hånd med maten vår – En reise gjennom fiskelykke, jaktlykke og reinlykke

Máret Rávdná Buljo, samisk kokk og reindriftsutøver

12:20 – 12:40

Rognbolla som samisk matsystem. Sjøsamiske tradisjoner, kunnskapsoverføring og bærekraft.

Trude Fonneland, Eli-Anita Øivand Schøning, Camilla Brattland, UIT Norges arktiske universitetsmuseum

12:40 – 13:10

Máistu smakspause – Geassi

Småretter med en smak av årstiden geassi (sommer) og smaksprøver på stand til lokalmat-leverandører

13:10 – 13:30

Har vi en forvaltningskrise? – Fisken som naturressurs og grunnlag for utviklingen i nord

Inge Arne Eriksen, Bivdu

13:35 – 13:55

Maten, språket, identiteten og kulturen – En minoritets matkultur fra Tornedalen

Bjørn Ylipää, matkunstner og forfatter fra Tornedalen (se)

14:00 – 14:30

Arctic Flavours – Inuit Cuisine Adapting to Modernity

Sheila & Johnny Flaherty, inuittiske kokker og grunnleggere av Sijjakkut i Canada (en)

14:35 – 14:55

Hvordan styrke og bevare de samiske matsystemene

Svanhild Pedersen og Harriet Steinkjer Nystu, Visjona

15:00 – 15:30

Máistu smakspause – Čakčageassin

Småretter med en smak av čakčageassi (høstsommer) og smaksprøver på stand til lokalmat-leverandører

15:30 – 16:15

Paneldebatt – Fremtiden til urfolks matsystem

16:45

Felles buss fra Scandic Alta til Sami Siida

17:00 – 19:00

Máistu smakspause – Čakčageassin

Matopplevelser fra de samiske årstidene, Sami Siida Alta

Sideeventer 13. mars og 15. mars

Skroll til toppen