Program
Programmet for Máistu
Programmet består av fire temadeler:
Del 1: Samisk matkunnskap og tradisjoner (09:25 – 11:50)
Del 2: Bærekraft og reguleringer (11:50 – 13:30)
Del 3: Urfolks matsystem i arktis (13:35 – 14:30)
Del 4: Fremtiden til urfolks matsystem (14:35 – 16:15)
Les hele programmet under.

09:05 – 09:20
Åpning – Máistu
Silje Karine Muotka, sametingspresident ønsker velkommen
09:25 – 09:45
Kulturell selvtillit – «Kjøttet, det koker vi»
Hva definerer egentlig hva som er rett måte å tilbrede våre råvarer på?
Johan Buljo, Finnmark Rein og Ellinor Guttorm Utsi, Davvi Siida.
09:45 – 10:05
Kulturarv i konflikt – er det mulig å bevare sjøsamiske mattradisjoner uten å bryte loven?
Svein O. Leiros, Senter for nordlige folk.
10:10 – 10:30
Tørkakjøtt – En opplevelse med alle våre sanser
Anna Kuoljok, Sámi Safari Camp
10:30 – 11:00
Máistu smakspause – Giđđageassi
Småretter med en smak av årstiden giđđageassi (vårsommer) og smaksprøver på stand til lokalmat-leverandører
11:05 – 11:25
Fra tradisjon til merkevare – Hvordan har Rørosrein bygget en sterk merkevare av sørsamisk kultur?
Eva Nordfjell, Rørosrein
11:30 – 11:50
Samisk mat i det offentlige kjøkken – Utvikling og samarbeid på tvers av landegrenser
Ann Sparrock, SYSTER Gastronomi / Torsta AB (se)
11:50 – 12:15
Hånd i hånd med maten vår – En reise gjennom fiskelykke, jaktlykke og reinlykke
Máret Rávdná Buljo, samisk kokk og reindriftsutøver
12:20 – 12:40
Rognbolla som samisk matsystem. Sjøsamiske tradisjoner, kunnskapsoverføring og bærekraft.
Trude Fonneland, Eli-Anita Øivand Schøning, Camilla Brattland, UIT Norges arktiske universitetsmuseum
12:40 – 13:10
Máistu smakspause – Geassi
Småretter med en smak av årstiden geassi (sommer) og smaksprøver på stand til lokalmat-leverandører
13:10 – 13:30
Har vi en forvaltningskrise? – Fisken som naturressurs og grunnlag for utviklingen i nord
Inge Arne Eriksen, Bivdu
13:35 – 13:55
Maten, språket, identiteten og kulturen – En minoritets matkultur fra Tornedalen
Bjørn Ylipää, matkunstner og forfatter fra Tornedalen (se)
14:00 – 14:30
Arctic Flavours – Inuit Cuisine Adapting to Modernity
Sheila & Johnny Flaherty, inuittiske kokker og grunnleggere av Sijjakkut i Canada (en)
14:35 – 14:55
Hvordan styrke og bevare de samiske matsystemene
Svanhild Pedersen og Harriet Steinkjer Nystu, Visjona
15:00 – 15:30
Máistu smakspause – Čakčageassin
Småretter med en smak av čakčageassi (høstsommer) og smaksprøver på stand til lokalmat-leverandører
15:30 – 16:15
Paneldebatt – Fremtiden til urfolks matsystem
16:45
Felles buss fra Scandic Alta til Sami Siida
17:00 – 19:00
Máistu smakspause – Čakčageassin
Matopplevelser fra de samiske årstidene, Sami Siida Alta