Sideeventer

Vi har lagt til rette for ulike arrangementer tirsdag 13. mai og torsdag 15. mai. Her får du full oversikt.

Program for sideeventer

I forbindelse med Máistu – samisk matkonferanse har vi utviklet flere spennende sideeventer som konferansedeltakere kan delta på. Påmelding og betaling for disse arrangementene gjøres direkte til eksterne leverandører.

Pre-event tirsdag 13. mai

13:30

Innspillsmøte samiske matsystmer

På oppdrag fra Sametinget leder Visjona AS et prosjekt som har som mål å definere tiltak for å bevare og styrke de samiske matsystemene.

Vi inviterer til et innspillsmøte hvor vi vil presentere,  diskutere og prioritere konkrete tiltak som har kommet frem i prosjektet. Tiltakene er utformet på et overordnet nivå for samiske matsystemer generelt, med spesifikke forslag for fjord- og kystfiske, ferskvannsfiske, reindrift og sanking.

Vi ønsker innspill fra alle interesserte aktører – næringsutøvere, forvaltning, forskere og andre med engasjement for samisk mat og bærekraftige matsystemer.
 
Scandic Alta. 
Åpent arrangement. 

16:00

Samisk meny på Norí

Norí har satt sammen en samisk inspirert meny i forbindelse med konferansen. De tilbyr også et bredt utvalg av vin og arktisk-inspirerte cocktails laget av lokale ingredienser.

Forrett: Rødbete gravet røye med pisket rømme, urteolje og sprøtt rugbrød

Hovedrett: Langtidsbakt reinskank servert med potetpurè, sesongens grønnsaker og rødvinssaus

Dessert: Multebærsorbet, sjokoladejord og stjerneanis coulis

Åpent arrangement. Trykk her for påmelding.

Markedsgata18, Alta sentrum

20:00

Øl-smaking på Overtid med Qvænbrygg

Oppdag Qvænbrygg – et mikrobryggeri i Vadsø på vakre Varangerhalvøya som brygger eksepsjonelle håndverksøl med det reneste Arktisvannet, og fanger essensen av regionens robuste landskap og rike kulturarv.

Våre brygg kombinerer moderne stiler med tradisjonelle teknikker, og hver batch er et resultat av vår lidenskap for innovasjon.

Enten du er en erfaren øl-entusiast eller ny til håndverks øl, tilbyr våre brygg en forfriskende smak av Arktis, laget med omsorg for de som setter pris på godt øl.

Åpent arrangement.

Sentrumsparken 4, Alta sentrum.

19:00

Bokbad på Gustus med Marit Gunhild Bongo og Björn Yllipää

Bli med på en inspirerende kveld!  Vi
inviterer til bokbad på Gustus med forfattere av samiske kokebøker.

Marit Gunhild Bongo har skrevet flere kokebøker om samisk tradisjonsmat, med fokus på reinkjøtt. I sin tredje kokebok kombinerer hun tradisjonelle oppskrifter med moderne retter, og legger vekt på å bruke hele dyret. Boken inneholder også oppskrifter på ferskvannsfisk, en viktig del av samisk kosthold.

Kan man smake på nordlyset? Björn Ylipää tar deg med på en matreise med oppskrifter og kunstneriske matbilder, krydret med Tornedalsk fortellertradisjon og hjemlengsel. Fra de dypeste skogene nord for polarsirkelen til Måltidens hus i Grythyttan og en vingård i Sør-Afrika, utforsker han smaker og følelser som tvil, angst, skyld, kjærlighet og kreativitet.

Åpent arrangement.

Sentrumsparken 4, Alta sentrum.

Post-event 15. mai

09.00-10.30

Bli kjent med Sametingets tilskudd til næring

Sametinget har flere tilskuddsordninger som kan støtte forskjellige næringer og prosjekter. I forbindelse med matkonferansen ønsker vi å gi en kort presentasjon av disse ordningene. Dette er også en fin anledning til å møte noen av våre saksbehandlere på næringsområdet og få veiledning i regelverket og mulighetene dine.

Sted: Scandic, Alta
Gratis arrangement. Krever ingen påmelding.

10.30 – 12.00

Sametingets satsning på samisk mat

Sametinget arbeider med å etablere et samisk matmerke. Et samisk matmerke skal være et kvalitetsstempel som garanterer at produktene er produsert etter samiske tradisjoner og med samiske råvarer som rein, fisk, bær og planter.

Sametinget forteller mer om satsingen og inviterer til debatt, nettverksbygging og samarbeid.

Sted: Scandic, Alta
Gratis arrangement. Krever ingen påmelding.  

12.30-13.10

Matkulturer i Norge – Bok presentasjon


Grete M.Grande (red.), Line Husjord (red.) og Kari Ryslett (red.)
Antologiens kapitler presenterer ulike pedagogiske praksiser og matkulturelle perspektiver knyttet til samisk, kvensk/norskfinsk, jødisk, skogfinsk, romsk og romani/tater matkultur, i utdanning, skole og barnehage. Antologien kan bidra til en dypere forståelse og verdsetting av samisk matkultur, samt nasjonale minoriteters rike matkulturtradisjoner. Hele Norges befolkning går i barnehage og skole i løpet av livet og opplæringen skal gi innsikt i mangfoldet og variasjonen i kulturene til urfolk og nasjonale minoriteter. Antologien er et bidrag i arbeide videre med prosessen knyttet forsoning.
Denne antologien er forankret i Sannhets- og forsoningskommisjonen og dens behandling samt styringsdokumenter for lærerutdanningene, skole og barnehage.
Sted: UIT campus Alta,
auditorie: Magerøy

Skroll til toppen