Program

Programmet for Máistu

Programmet består av fire temadeler:
Del 1: Samisk matkunnskap og tradisjoner (09:00 – 11:45)
(smakspause 10:20-11:00)
Del 2: Bærekraft og reguleringer (11:45 – 13:20)
(smakspause 12:30-13:00)
Del 3: Urfolks matsystem i arktis (13:20 – 14:25)
Del 4: Fremtiden til urfolks matsystem (14:25 – 15:40)
(Smakspause 15:10-15:40)
Paneldebatt 15:40
Avslutning av programmet 16:15

Buss til Sami Siida 17:00
Retur til Scandic 20:00

Les hele programmet under.

09:00

Åpning – Máistu

Silje Karine Muotka, sametingspresident ønsker velkommen

09:20

Kulturell selvtillit – «Kjøttet, det koker vi»

Hva definerer egentlig hva som er rett måte å tilbrede våre råvarer på?

Johan Buljo, Finnmark Rein og Ellinor Guttorm Utsi, Davvi Siida.

09:40

Kulturarv i konflikt – Er det mulig å bevare sjøsamiske mattradisjoner uten å bryte loven?

Svein O. Leiros, Senter for nordlige folk.

10:00

Tørkakjøtt – En opplevelse med alle våre sanser

Anna Kuoljok, Sámi Safari Camp

10:20 – 11:00

Máistu smakspause – Giđđageassi

Småretter med en smak av årstiden giđđageassi (vårsommer) og smaksprøver på stand til lokalmat-leverandører

11:00

Fra tradisjon til merkevare – Hvordan har Rørosrein bygget en sterk merkevare av sørsamisk kultur?

Eva Nordfjell, Rørosrein

11:20

Samisk mat i det offentlige kjøkken – Utvikling og samarbeid på tvers av landegrenser

Ann Sparrock, SYSTER Gastronomi / Torsta AB (se)

11:45

Hånd i hånd med maten vår – En reise gjennom fiskelykke, jaktlykke og reinlykke

Máret Rávdná Buljo, samisk kokk og reindriftsutøver

12:05

Rognbolla som samisk matsystem. Sjøsamiske tradisjoner, kunnskapsoverføring og bærekraft.

Trude Fonneland, Eli-Anita Øivand Schøning, Camilla Brattland, UIT Norges arktiske universitetsmuseum

12:30 – 13:00

Máistu smakspause – Geassi

Småretter med en smak av årstiden geassi (sommer) og smaksprøver på stand til lokalmat-leverandører

13:00

Har vi en forvaltningskrise? – Fisken som naturressurs og grunnlag for utviklingen i nord

Inge Arne Eriksen, Bivdu

13:25

Maten, språket, identiteten og kulturen – En minoritets matkultur fra Tornedalen

Bjørn Ylipää, matkunstner og forfatter fra Tornedalen (se)

13:50

Arctic Flavours – Inuit Cuisine Adapting to Modernity

Sheila & Johnny Flaherty, inuittiske kokker og grunnleggere av Sijjakkut i Canada (en)

14:25

Hvordan styrke og bevare de samiske matsystemene

Svanhild Pedersen og Harriet Steinkjer Nystu, Visjona

14:35

Samisk reiselivsstrategi- en felles retning for samisk reiseliv

Hilde Bjørkli, Orinor og Anja Christensen, Kreativ Industri

15:10 – 15:40

Màistú smakspause- Čakčageassin

Småretter med en smak av čakčageassi (høstsommer) og smaksprøver på stand til lokalmat-leverandører

15:40

Paneldebatt- Fremtiden til matsystem


Avslutning av konferansen 16:15

17:00

Felles buss fra Scandic Alta til Sami Siida


17:15 – 20:00

Máistu smakspause – Čakčageassin

Matopplevelser fra de samiske årstidene, Sami Siida Alta

Sideeventer 13. mars og 15. mars

Skroll til toppen