Program
Programmet for Máistu
Programmet består av fire temadeler:
Del 1: Samisk matkunnskap og tradisjoner (09:00 – 11:45)
(smakspause 10:20-11:00)
Del 2: Bærekraft og reguleringer (11:45 – 13:20)
(smakspause 12:30-13:00)
Del 3: Urfolks matsystem i arktis (13:20 – 14:25)
Del 4: Fremtiden til urfolks matsystem (14:25 – 15:40)
(Smakspause 15:10-15:40)
Paneldebatt 15:40
Avslutning av programmet 16:15
Buss til Sami Siida 17:00
Retur til Scandic 20:00
Les hele programmet under.
09:00
Åpning – Máistu
Silje Karine Muotka, sametingspresident ønsker velkommen
09:20
Kulturell selvtillit – «Kjøttet, det koker vi»
Hva definerer egentlig hva som er rett måte å tilbrede våre råvarer på?
Johan Buljo, Finnmark Rein og Ellinor Guttorm Utsi, Davvi Siida.
09:40
Kulturarv i konflikt – Er det mulig å bevare sjøsamiske mattradisjoner uten å bryte loven?
Svein O. Leiros, Senter for nordlige folk.
10:00
Tørkakjøtt – En opplevelse med alle våre sanser
Anna Kuoljok, Sámi Safari Camp
10:20 – 11:00
Máistu smakspause – Giđđageassi
Småretter med en smak av årstiden giđđageassi (vårsommer) og smaksprøver på stand til lokalmat-leverandører
11:00
Fra tradisjon til merkevare – Hvordan har Rørosrein bygget en sterk merkevare av sørsamisk kultur?
Eva Nordfjell, Rørosrein
11:20
Samisk mat i det offentlige kjøkken – Utvikling og samarbeid på tvers av landegrenser
Ann Sparrock, SYSTER Gastronomi / Torsta AB (se)
11:45
Hånd i hånd med maten vår – En reise gjennom fiskelykke, jaktlykke og reinlykke
Máret Rávdná Buljo, samisk kokk og reindriftsutøver
12:05
Rognbolla som samisk matsystem. Sjøsamiske tradisjoner, kunnskapsoverføring og bærekraft.
Trude Fonneland, Eli-Anita Øivand Schøning, Camilla Brattland, UIT Norges arktiske universitetsmuseum
12:30 – 13:00
Máistu smakspause – Geassi
Småretter med en smak av årstiden geassi (sommer) og smaksprøver på stand til lokalmat-leverandører
13:00
Har vi en forvaltningskrise? – Fisken som naturressurs og grunnlag for utviklingen i nord
Inge Arne Eriksen, Bivdu
13:25
Maten, språket, identiteten og kulturen – En minoritets matkultur fra Tornedalen
Bjørn Ylipää, matkunstner og forfatter fra Tornedalen (se)
13:50
Arctic Flavours – Inuit Cuisine Adapting to Modernity
Sheila & Johnny Flaherty, inuittiske kokker og grunnleggere av Sijjakkut i Canada (en)
14:25
Hvordan styrke og bevare de samiske matsystemene
Svanhild Pedersen og Harriet Steinkjer Nystu, Visjona
14:35
Samisk reiselivsstrategi- en felles retning for samisk reiseliv
Hilde Bjørkli, Orinor og Anja Christensen, Kreativ Industri
15:10 – 15:40
Màistú smakspause- Čakčageassin
Småretter med en smak av čakčageassi (høstsommer) og smaksprøver på stand til lokalmat-leverandører
15:40
Paneldebatt- Fremtiden til matsystem
Avslutning av konferansen 16:15
17:00
Felles buss fra Scandic Alta til Sami Siida
17:15 – 20:00
Máistu smakspause – Čakčageassin
Matopplevelser fra de samiske årstidene, Sami Siida Alta